Sonkás sajtos pogácsa

A sonkás sajtos pogácsa kiváló finomság húsvétra, de megoldás lehet a húsvéti sonka maradékának hasznosítására is.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg vaj, vagy margarin
  • 3 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1-2 kanál tejföl, ha szükséges

Töltelékhez:

  • 35 dkg sonka darálva, vagy apróra vágva
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1-2 kanál tejföl
  • őrölt bors, ha szeretjük
  • 1 tojás a tetejére,
  • 10 dkg sajt a szóráshoz

Sonkás sajtos pogácsa elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a zsiradékot.
Az élesztőt a langyos tejjel felfuttatjuk.
Ha az élesztő megkelt, akkor a liszthez adjuk, sózzuk, mehet bele a tojás, és jól összegyúrjuk.

Letesszük pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.

A sonkát ledaráljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, annyi tejfölt, hogy adagolható legyen, ne essen szét a töltelék. Fűszerezzük, ahogy szeretnénk.

A megkelt tésztát centi vastagra kinyújtjuk, de csak a felén dolgozunk. Halmokat rakunk egymás mellé, 2-3 centire egymástól a töltelékből, majd ha végeztünk, akkor a tészta másik felét ráborítjuk, pogácsaszaggatóval a halmok körül kiszúrjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket kis távolságra, tetejét lekenjük tojással,és szórunk rá sajtot is, de ez nem kötelező.

Elkészíthető úgy is, hogy a tölteléket nem keverjük ki tejföllel, hanem egyszerűen szeletelt, vagy darált sonkát rakunk egymás mellé kis távolságra – nagyjából ugyanannyit, mintha előző módon készítettük volna.
Utána megszórjuk sajttal, s így fordítjuk rá a tészta másik felét. Innentől
ugyanaz az elkészítési módja.

Maradék tésztát összegyúrjuk, pár perc pihenő után kinyújtjuk, s ugyanígy öltjük.

180 fokra előmelegített sütőben félóra alatt szép pirosra sütjük.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍