A sajtos tejfölös pogácsa akkor a legfinomabb, ha közepes méretű pogácsa szaggatóval szúrjuk. Ez esetben kb. 50 db pogácsát készíthetünk.
Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- 1 evőkanál só
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 25 dkg sajt
- 1 db tojás sárgája
- 3 dl tejföl
- 1 tojás fehérje kenéshez
- csipetnyi só
- 10-15 dkg sajt a szóráshoz
Sajtos tejfölös pogácsa elkészítése:
Az élesztőt a tejjel és pici cukorral összekeverjük, és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a lágy vajat, összemorzsoljuk, belegyúrjuk a tojás sárgáját, a sót a reszelt sajtot, és a tejfölt is.
Sima, jól alakítható tésztát gyúrunk.
Lerakjuk jó félórára pihenni, akár a hűtőbe is rakhatjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, átlósan beirdaljuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, majd enyhén sózott, villával fellazított tojásfehérjével lekenjük.
Tetejére reszelt sajtot szórunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket, s 180 fokra előmelegített sütőben – nagyjából félóra alatt – készre sütjük.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍