Sajtos tejfölös pogácsa

A sajtos tejfölös pogácsa akkor a legfinomabb, ha közepes méretű pogácsa szaggatóval szúrjuk. Ez esetben kb. 50 db pogácsát készíthetünk.

Hozzávalók:

  • 90 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg vaj, vagy margarin
  • 25 dkg sajt
  • 1 db tojás sárgája
  • 3 dl tejföl
  • 1 tojás fehérje kenéshez
  • csipetnyi só
  • 10-15 dkg sajt a szóráshoz

Sajtos tejfölös pogácsa elkészítése:

Az élesztőt a tejjel és pici cukorral összekeverjük, és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a lágy vajat, összemorzsoljuk, belegyúrjuk a tojás sárgáját, a sót a reszelt sajtot, és a tejfölt is.
Sima, jól alakítható tésztát gyúrunk.

Lerakjuk jó félórára pihenni, akár a hűtőbe is rakhatjuk.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk, átlósan beirdaljuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, majd enyhén sózott, villával fellazított tojásfehérjével lekenjük.
Tetejére reszelt sajtot szórunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk őket, s 180 fokra előmelegített sütőben – nagyjából félóra alatt – készre sütjük.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍