A sajtos aprósütemény, fűszeres sajtos falatkák igazi különlegességek – omlós tésztájukban a brinza és a gregerzs íze keveredik a paprikával és a tejszín selymességével. Tökéletes sör- vagy borkorcsolya, de ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Hozzávalók:
• 150 g vaj
• 120 g reszelt gregerzs (vagy más reszelhető sajt)
• 60 g reszelt brinza
• ½ pohár tejszín
• ½ teáskanál só
• 1 teáskanál édesnemes pirospaprika
• 250 g liszt
• ½ teáskanál sütőpor
• 2 tojássárgája
A díszítéshez:
• mák
• szezámmag
• apróra vágott pisztácia
• köménymag
• nagy szemű só
• felezett mandula
Sajtos-fűszeres aprósütemény elkészítése:
A puha vajat, a reszelt sajtokat, a sót, a paprikát és a tejszínt keverőtálban fakanállal simára dolgozzuk – fontos, hogy a vaj teljesen elvegyüljön, ne maradjanak benne darabkák.
A lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk a gyúródeszkára, majd a vajkrémmel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Morzsoljuk, majd kézzel sima, egynemű tésztává formáljuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a tészta omlós maradjon, ne keményedjen meg.
A tésztából gombócot formálunk, fóliába csomagoljuk, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Ezután enyhén lisztezett felületen kb. fél centinél vékonyabbra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőle. A darabokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük – nem szükséges kizsírozni, mert a tésztában elég zsiradék van.
A tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd ízlés szerint megszórjuk a választott feltétekkel: mákkal, pisztáciával, szezámmaggal, köménnyel, sóval vagy mandulával. De minden nélkül is süthetjük.
Előmelegített sütőben, 220 °C-on 10–15 percig sütjük, amíg szép aranyszínt kapnak.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍