Ez a pogácsa igazi házias finomság, amelynek titka a többszörösen hajtogatott, pihentetett tészta. Különlegessége, hogy a túrós vagy sajtos „töltelék” rétegekben kerül bele, így belül foszlós, kívül pedig aranybarnára sült, ropogós lesz.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- 4,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 3–4 evőkanál száraz fehérbor
- 50–55 dkg túró vagy reszelt sajt
- kb. 0,75 dl langyos tej (az élesztő felfuttatásához és a tésztához)
- 1,5 kávéskanál só
- 1 tojás (kenéshez)
Réteges sajtos-túrós pogácsa sodorva elkészítése:
Az élesztőt fél deci langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a bort, az élesztős tejet, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy lágy, rétestésztához hasonló állagú tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk.
A kinyújtott lapra rászórjuk a túrót vagy a reszelt sajtot, kissé megsózzuk, majd bejgli módjára szorosan feltekerjük. A tetejét kissé ellapítjuk, félbehajtjuk, és hűtőben pihentetjük kb. 15–30 percig.
A pihentetett tésztát ismét kinyújtjuk, most már töltelék nélkül feltekerjük, újra lapítjuk, félbehajtjuk, majd ismét visszatesszük a hűtőbe. A műveletet még egyszer megismételjük, mindig negyedóra-húsz perc pihenőt adva a tésztának.
A végén a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. A tetejét megkenjük enyhén sózott, felvert tojással, késsel rácsosan bevagdossuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 15–20 perc alatt aranybarnára sütjük.