Paraszt krémes – talán azért, mert a parasztok sem idejük, sem lehetőségük nem volt adott egy krémesgetésre a cukrászdában. Nyilván evett a legtöbbjük, de rendszert nem csinálhattak belőle. És a paraszti kultúra, étkezés nem arról szól, hogy egy darabot óvatoskán elfogyasztok, és elég volt.
Szerették volna, ha több kerül az asztalra, ha többet fogyaszthatnak. Nagy eséllyel így kezdték törni az asszonyok a fejüket – hogy hozhatnák ki házi hozzávalókból.
A tésztához szükséges:
- 35 dkg liszt,
- 15 dkg margarin, vagy vaj,
- 1 tojásnak a sárgája,
- 2 evőkanál cukor,
- egy csipetnyi só,
- 1 dl tejföl, lehetőleg 20 %-os. /Nem jó hozzá a friss föl, kanna föl, és más tejfölutánzatok. /, ha szükséges még az összeállításhoz, akkor kevés tej.
A krémhez készítéséhez készítsünk elő:
- 4 tojás sárgáját,
- 5 tojásnak a fehérjét,
- 25 dkg kristálycukrot,
- 1 liter tejet, ha nincs különösebb ok a zsírszegény tej fogyasztására, akkor lehetőleg minimum 2,8-ast,
- 15 dkg lisztet,
- 2 csomag vaníliás cukrot,
- 10 dkg vajat, vagy margarin-t.
- A teteje megszórásához pedig kb. 10 dkg porcukrot.
A parasztkrémes elkészítése:
A tésztához valókat összedolgozzuk, majd lisztezett gyúródeszkán ketté vágjuk, és két egyforma lapot nyújtunk belőle.
Tepsi hátlapján közepes lángon 10-10 perc alatt megsütjük. Nincs szükség a tepsi zsírozására, hisz vajas tésztát sütünk, de hogy a kisült tészta szép sima legyen, ne púposodjon, ne hólyagosodjon fel, még sütés előtt villával megszurkáljuk.
Az első lap kisülése után egyből krémes sütemény méretű kockákra vágjuk. Erre azért van szükség, mert ha várunk vele, akkor könnyen összetörhet. Ráadásuk a krémmel együtt vágni már bajos.
A másik lapot egy árnyalattal erősebben megsütjük, ez lesz az alsó lap, majd erre kenjük a krémet.
Ennek főzése a következő kép történik.
A krémhez a tojásokat ketté választjuk. A sárgákat egy lábosban cukorral, és a tej egy részével alaposan összekeverjük.
Apránként hozzáadjuk a lisztet, és ízesítjük vaníliás cukorral. Felengedjük a többi tejjel, majd állandóan kevergetve főzzük, hogy le ne kozmáljon az alja.
Nem árt, ha nem teljes lángon tesszük ezt, takarékon készítsük. Lassúbb folyamat, de így tökéletes lesz az eredmény.
A krémet még nagyobb eséllyel készíthetjük lekozmálás nélkül, ha a kikevert hozzávalókat a maradék tej felforrósítása után – egy kis meleg tejjel apránként felengedve és kevergetve /hőkiegyenlítés/ – a már majdnem teljesen felforrt tejbe csurgatjuk óvatosan, folytonosan keverve-kutyulva.
Ha megfőtt, akkor jó, ha valaki besegít és míg a tojásfehérjéket keményre felverjük, kevergeti a krémet. Így megakadályozhatjuk a bebőrösödését. Ugyanebből a célból le is fedhetjük, de ne szorosan, hagyjunk egy kis rést a fedő és az edény között, hogy a fölösleges pára el tudjon távozni.
Ha felvertük a tojáshabot, akkor óvatosan beleforgatjuk a krémbe, mikor az már csak langyos, majd az egészet egy tálba öntjük, és a vajat is beledolgozzuk.
Kicsit hűlni hagyjuk, és csak utána halmozzuk az alsó lapra. A tetejét egyenként, szépen, sorban rárakosgatjuk, majd ha kihűlt – megszórjuk porcukorral.
Frissen is finom, de ha másnap fogyasztjuk, addigra a tésztalapok is szépen megpuhulnak! Viszont hűtést igényel természetesen!
Fotó: Családi receptkönyv