Az oxfordi mézes gyümölcskenyér igazi különlegesség: gazdag, illatos, vajasan omlós sütemény, tele ropogós dióval, csokoládéval és mazsolával. Ünnepekre, ajándékba vagy egy csésze tea mellé is tökéletes választás.
Hozzávalók:
• 6 evőkanál cukor
• 17 dkg puha vaj
• 1 kiskanál sütőpor
• 1 kiskanál méz
• 1 citrom reszelt héja
• 15 dkg + 4 dkg liszt
• 10 dkg durvára vágott főzőcsokoládé
• 10 dkg durvára vágott dió
• 10 dkg mazsola
Ízlés szerint adható hozzá
• kandírozott narancs- és citromhéj
• apróra vágott aszalt füge vagy más szárított gyümölcs (összesen legfeljebb 30 dkg-ig)
Oxfordi gyümölcskenyér elkészítése:
A puha vajat a cukorral és a sütőporral nagyon habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet és a reszelt citromhéjat. Fokozatosan beleforgatjuk a 15 dkg lisztet, amíg sima, sűrű krémet kapunk.
A maradék 4 dkg lisztet külön összekeverjük a durvára vágott csokoládéval, dióval és mazsolával – ez a trükk segít, hogy a keverék ne süllyedjen le a tészta aljára. Ezt a keveréket óvatosan beleforgatjuk a vajas alapba.
Ha szeretnénk gazdagabb ízt, adhatunk hozzá kandírozott vagy aszalt gyümölcsöt is, de az összmennyiség ne haladja meg a 30 dekát.
A masszát sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába öntjük, tetejét elsimítjuk. Ha díszesebben szeretnénk, néhány diószemmel vagy hámozott mandulával kirakhatjuk.
Egy darab alufóliát megvajazunk, és a vajas felével a tésztára borítjuk, hogy ne barnuljon túl gyorsan.
Először 5 percig erős hőfokon, majd takarékra véve, tűpróbáig sütjük (kb. 45–50 perc).
A kész süteményt deszkára borítva kihűtjük, majd tetejét vékonyan megkenjük baracklekvárral, hogy szép fényt kapjon.
Csak másnap szeleteljük fel – ekkorra áll össze tökéletesen az íze és az állaga. Légmentesen zárt fémdobozban sokáig eláll, jóval ünnep előtt elkészíthetjük.
Fotó: webandi
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍