Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Retro receptek

Őszibarack lekvár receptje

Zamat Zamat 2024.07.23.
Őszibarack lekvár cukrosan, vagy cukor nélkül a kamra sztárja lesz!

Az őszibarack lekvár rendkívül ízletes cukrosan, de cukor nélkül is. Kiváló mindenféle süteményhez.

Contents
Őszibarack lekvár hagyományos módonHogy készül általánosságban egy lekvár?

Elrakása egyszerű – főleg ha a kifőzését a sütőben végezzük. Ennek az a módja, hogy az előkészített gyümölcspépet cukor nélkül délután, este fele takarékon berakjuk a sütőbe. Bent van egész éjszaka, elvileg másnap reggelre szép sűrű finomságunk lesz.


Ekkor kivesszük, s ha cukrosan akarjuk elrakni hozzáadjuk a kellő mennyiséget, majd főzzük vele még negyedórát, de már a tűzhelyen.
Cukor nélkül pedig ha megfelelő a sűrűség, akkor már tölthetjük is meg az üvegeket. De a citromlé adagolása után még főzzük 5 percet – ennyit megér a biztonság.

Őszibarack lekvár hagyományos módon

Egy kiló gyümölcsre 40 dkg cukrot számolunk, no meg egy citromot.
Fontos, hogy a gyümölcs teljesen érett legyen, szinte már kásásodjék.


A barackoknak lehúzzuk a héját, kimagvazzuk őket, és ledaráljuk. Felrakjuk főni, besűrítjük amennyire szeretnénk, s az utolsó negyedórára hozzáadjuk a 40 dkg cukrot kilónként. (ha cukor nélkül rakjuk el, akkor természetesen ez a művelet elmarad) És ekkor öntjük hozzá a citromok leszűrt levét.


Főzzük negyedórát, aztán mehet az üvegbe még forrón.
Utána szárazdunsztba tesszük legalább másnapig.


Másnap reggel aztán fejükre állítjuk a kupakkal lezárt üvegeket ellenőrizve, hogy valamelyik nem folyik-e.
Ha minden rendben, akkor mehet egyenesen a kamrapolcra.

Hogy készül általánosságban egy lekvár?

Lekvár lesz a végeredménye, ha szinte bármilyen gyümölcsöt kimagozva darabosan, ledarálva, vagy átpasszírozva, cukorral, vagy cukor nélkül főzzük.

Érdekes, hogy a cukor nélküli és cukorral történő befőzésnek tökéletesen azonos a menete. Sokan úgy vannak vele, hogy a cukor azért az íznek jót tesz. Ezt nem is kétlem, viszont az egészségre biztos nincs jó hatása – ha nagy mértékben fogyasztjuk.


Cukor nélküli lekvárt eddig is készítettünk szilvából és almából, de készítettem én barackból is ezelőtt 25 évvel is – jól besűrítve, sütőben készítve.
Fontos, hogy az alapanyag hibátlan legyen – ez főleg a cukor nélküli befőzésnél kifejezetten lényeges.


Jó alaposan megmossuk a gyümölcsöt, vagy hámozzuk, vagy nem. Nem feltétlenül fontos, de kivágni a magházat szükséges.


Sokan szeretik úgy a lekvárokat hogy a gyümölcshúst ledarálják, mi nem tartozunk közéjük. Igaz, gyorsabban elkészül szebb az állaga – talán fényesebb – de a lekvárban felbukkanó termetes gyümölcsdarabok kárpótolnak a több munkáért. És az íze is izgalmasabb.


Vannak olyan gyümölcsök, amiket magukból megfosztunk, áttörjük őket, vagy más módon megszűrjük. Ezek az aprómagvasak. Málna, eper, ribizli…. Bár meg kell mondjam – életem legfinomabb eper és málnalekvárját leszűretlenül ettem.


Ha cukorral készítjük a lekvárt, akkor először besűrítjük a masszát, majd a végén adjuk hozzá a cukrot, s csak addig főzzük, míg elolvad. Biztos jele annak, hogy elkészült a művünk, hogy a lekvár elkezd bugyogni.


Még forrón üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztba rakjuk.


Másnap, vagy amikor meghűlt kivesszük őket, és fejjel lefelé állítjuk. Pusztán azért, hogy a kupak nem ereszt-e. Azokkal az üvegekkel nem kell megtenni ezt apróbát, melyeknek teteje a vákuumtól behorpadt kicsit.

Ha valamelyik üveg ereszt, akkor másik üvegbe rakjuk át, és forró dunszban kifőzzük.
Ilyen módszerrel cukorral és cukor nélkül is elállnak a lekvárok.

Az őszibarack lekvár cukorral és cukor nélkül is nagyon ütős – ugyanezzel a technikával szinte bármilyen gyümölcsből készülhetünk kenyérre kenhető finomságot.

Fotó: Pixabay

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

Kossuth-kifli
Édes süteményekkarácsonyiNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Kossuth kifli, a retro finomság

Zamat Zamat 2025.01.22.
tejfölös saláta leve
LevesekOlcsó ételekRetro receptek

Tejfölös salátaleves – egyszerű finomság

Zamat Zamat 2025.01.20.
lilakáposzta
FőzelékKöretekOlcsó ételekRetro receptek

Párolt vöröskáposzta

Zamat Zamat 2025.05.06.
csokis keksz
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Macskatappancs – nagyon tömény

Zamat Zamat 2025.04.09.
rántott süti
DesszertekÉdes süteményekhúspótlóNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Rántott tejbegríz csemege

Zamat Zamat 2025.05.09.
bőrös sült hús
HúsételekNagyi receptjeiRetro receptek

Sült csülök ropogósra sütve

Zamat Zamat 2025.02.04.
Fekete erdő torta
DesszertekRetro receptekSütemények

Fekete erdő torta

Zamat Zamat 2024.10.28.
krumplis pogácsa olajban
Nagyi receptjeiRetro receptekSós süteményekSütemények

Olajban sült krumplis pogácsa

Zamat Zamat 2024.09.28.
babapiskóta
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptek

Babapiskóta keksz

Zamat Zamat 2025.03.07.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up