Margitai székelygulyás – igazi ünnepi, falusias lakoma

A Margitai székelygulyás a híres színésznőről kapta nevét, hagyományos székelykáposzta egyik legbőségesebb, legízletesebb változata. Füstölt és friss hús, savanyú káposzta, tejföl és fűszerek együtt rotyognak órákon át – a végeredmény mennyei, szaftos és illatos egytálétel, amely egy nagyobb családnak is bőven elég.

Hozzávalók (hatalmas adag):

• 1 egész füstölt csülök
• 1 kisebb nyers csülök
• 1 kg sertésoldalas
• 2 db tisztított köröm
• 4 kg apró savanyú káposzta
• 2 közepes fej vöröshagyma
• 1–2 evőkanál fűszerpaprika
• néhány szál friss kapor
• csipetnyi majoránna
• ½ dl olaj vagy 4–5 dkg zsír
• 80 dkg tejföl

Margitai székelygulyás elkészítése:

A füstölt csülköt előfőzzük, majd a húsát lefejtjük a csontról és felkockázzuk. Közben a nyers csülökről és az oldalascsontokról is levágjuk a húst, és azokat is kockára daraboljuk.

A főzőedényt kiürítjük, kevés olajat vagy zsírt forrósítunk benne, és üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. A végén hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd félretesszük.

Ezután kezdődhet a rétegezés: a lábas aljára savanyú káposzta kerül, erre jön a dinsztelt hagyma, majd az előkészített húsok vegyesen. Ismét káposztaréteg, újra hagyma és hús – így folytatjuk, amíg a lábas megtelik.

A tetejére a főtt füstölt csülök levét öntjük, megszórjuk egy kevés kaporral és majoránnával, végül a két körmöt a legfelső rétegre helyezzük.

Az edényt lefedjük, felforraljuk, majd kis lángon, lassú tűzön legalább 6 órán át pároljuk. Keverni nem szabad – csak időnként, nagyjából félóránként megforgatjuk vagy megrázzuk a lábast, hogy az étel egyenletesen főjön.

Amikor elkészült, eltávolítjuk a körmöket és a kaprot, majd az ételt forrón, bőven tejföllel tálaljuk.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍