A gesztenyés kifli puha, omlós tésztájú apró sütemény illatos, rumos gesztenyetöltelékkel. Ünnepi alkalmakra vagy vendégvárónak is kiváló.
Hozzávalók:
• 48 dkg liszt
• 28 dkg vaj vagy margarin
• 8 dkg cukor
• 1 db tojás
• 1,5 dkg élesztő
• 2 evőkanál tejföl
• csipet só
• 50 dkg gesztenyepüré (kész, natúr vagy ízesített)
A töltelékhez:
• kevés rum (vagy rumaroma)
• ízlés szerint cukor és vanília
A tetejére:
• 1 db felvert tojás
• vaníliás porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal vagy margarinnal.
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral.
A lisztes-vajas keverékhez hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a tejfölt, a sót és a felfuttatott élesztőt. Rétestészta keménységű tésztát gyúrunk.
A tésztát letakarva, hűvös helyen kb. 20–30 percig pihentetjük.
Közben a gesztenyepürét ízesítjük rummal, kevés cukorral és vaníliával.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kb. 8×8 cm-es kockákra vágjuk.
A kockák közepére teszünk egy-egy kis adag gesztenyetölteléket, majd kifli formára hajtjuk és a széleit enyhén összenyomjuk.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük felvert tojással, és 20–30 percig pihentetjük, kelesztjük.
Előmelegített, mérsékelten meleg (kb. 180 °C-os) sütőben aranyszínűre sütjük.Ha kihűlt, megszórjuk vaníliás porcukorral, vagy még melegen megfürdetjük benne, így szép, porcukor bevonatot kap.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍