Mákos pogácsa – egy igazi süti különlegesség

A mákos pogácsa kelt tésztából készült, darált mákkal dúsított sütemény, bár meglepő összetétel, a végeredmény igazol.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 10 lapos evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 15-20 dkg darált, vagy darálatlan mák
  • 8 dkg zsír, vagy 10 dkg vaj
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1-2 db tojás
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tojás a tetejére

Mákos pogácsa elkészítése:

Egy kis cukrozott tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, megkeverjük, hagyjuk futni.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a darált, vagy darálatlan mákot – ahogy szeretjük – a zsiradékot elmorzsoljuk benne, megsózzuk, hozzákeverjük a cukrot, a felfutott élesztőt, a tojást, és a tejfölt, de utóbbiból annyit, hogy ne legyen ragacsos, ám jól formálható tésztánk legyen.
Ha összeállítottuk, akkor letakarva kb. félórát pihentetjük.

Pihenés után lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk ujjnyi magasra, tetejét beirdaljuk, majd kiszaggatjuk közepes szaggatóval.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét lekenjük tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. félóra alatt szép aranybarnára sütjük.
Érdemes letakarva hagyni, és felhasználás előtt pár nappal elkészíteni, mert az állaga akkor lesz a legjobb.

Ha darált mákkal készítjük, az inkább zsírosít, a darálatlan pedig enyhén szárít.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍