A libaleves jóasszony módra egy rendkívül tartalmas első fogás, jó zöldségesen elkészítve bármilyen ünnepi asztal része lehet.
Hozzávalók:
- 1 db 2-2,5 kg-os liba
- 30 dkg sárgarépa
- 15 dkg petrezselyem gyökér
- 15 dkg csiperke gomba
- 8-10 dkg zeller
- kis darab kelkáposzta
- 10 dkg karalábé
- 1-2 közepes vöröshagyma
- 1 db tv paprika
- 1 db kisebb paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- néhány szál petrezselyemzöld
- 2 lapos evőkanál só
- 10-15 szem egész bors
- esetleg egyik helyett 2 leveskocka
- 1 szál póréhagyma
Libaleves jóasszony módra elkészítése:
A húst megmossuk, feldaraboljuk, majd egy nagy fazékban, hideg vízben főni rakjuk.
Ha felforrt, akkor fűszertartóban belerakjuk a borsot, fokhagymát, majd sózzuk. És hagyjuk lassan főni.
Ha félig megfőtt a hús, akkor hozzáadjuk a zöldségeket, paradicsommal, paprikával, egészben hagyott vöröshagymával együtt, az összekötött petrezselyemzöld is most megy bele.
Szép csendesen hagyjuk főni, míg a hús puha nem lesz. Nem kell túlfőzni, ne essen szét.
Ha a hús megfőtt, akkor kiszedjük a levesből, tálra rakjuk, majd a levest kb. negyedórát pihentetjük, aztán átszűrjük.
A zöldségeket – darabolva is rakhatjuk a leveshez, de akár egészben is (tisztítva), ám ilyenkor tálalás előtt vékony csíkokra vágjuk – természetesen kivétel a zöldborsó.
Legfinomabb csigatésztával, vagy cérnametélttel.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍