A klasszikus töltött dagadó és régi recept, nagyanyáink is így készítették egykor. Rendkívül laktató, de rendkívül finom is ez a húsétel.
Hozzávalók:
- 1 közepes dagadó – jó 1 kilós
- 2 dkg só /nagyobb része a húsra, ízlés szerint a töltelékbe.
- 1 kiskanál bors, mokkáskanálnyi a töltelékbe
- 1 közepes vöröshagyma
- néhány szál petrezselyemzöld
- néhány szál zellerzöld
- 4-5 száraz zsemle
- 6 db tojás nyersen
- 3 db tojás keményre főzve
- kis fokhagyma ízlés szerint
- 1-2 kanál zsír
- tej a zsemlék áztatásához
- zsír a sütéshez
Klasszikus töltött dagadó elkészítése:
A dagadót a hentessel szúrassuk fel, otthon aztán sózzuk be, és a borssal is dörzsöljük át.
Most a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, jó apróra kockázzuk, utána a petrezselyemzöldet, és a zellerzöldet is apróra vágjuk.
3 tojást keményre főzünk, majd megtisztítjuk, nagyobb kockára vágjuk.
A vöröshagymát pici zsíron megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát is. Félrerakjuk.
A zsemléket felszeleteljük, kockára vágjuk, a 6 db nyers tojást a tejjel felverés után ráöntjük, elkeverjük, simára dolgozzuk.
Fűszerezzük sóval, borssal, hozzáadjuk a megdinsztelt hagymát, a kockára vágott keménytojást, és a petrezselyem-, és zellerzöldet, majd összekeverjük lazán.
Ezután a felszúrt dagadót megtöltjük a töltelékkel, majd a végét rögzítjük.
Tepsi alját alaposan kizsírozzuk, rárakjuk a töltött dagadót, és alátöltünk egy jó pohár vizet.
180-200 fokon sütjük locsolgatva. Ha a víz elpárolog, akkor feltétlen pótoljuk. Ha a hús már láthatóan puha, akkor már több víz nem kell, lesütjük, és a húst enyhén pirosra sütjük.