A karácsonyi mákos guba nélkülözhetetlen része a magyar ünnepi asztalnak. Illata, íze és állaga a gyerekkor csodás karácsonyait idézi – a frissen sült gubák, a mézes tej és a darált mák mennyei harmóniát alkotnak.
Hozzávalók:
• 5 dl tej
• 2 tojás
• 4 evőkanál olaj
• 1 kiskanál só
• 2 evőkanál cukor
• kevés cukros tejben felfuttatott élesztő
• liszt (amennyit felvesz, 60-80 dkg)
A tetejére:
• 20 dkg darált mák
• 5 dl tej
• ízlés szerint cukor vagy méz
Karácsonyi mákos guba elkészítése:
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a sót, a cukrot és annyi lisztet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, deszkára borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, és kisebb darabokra osztjuk. A darabokat kisujjnyi vastag rudakká sodorjuk, majd 3–4 centis darabokra vágjuk. A kis tésztadarabokat vajjal kikent tepsibe rakjuk, és letakarva még 20–25 percig kelni hagyjuk.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben aranybarnára sütjük őket.
Tálalás előtt a fél liter tejet egy kevés cukorral vagy mézzel felforraljuk, a gubákat tésztaszűrőbe tesszük, és a forró tejjel leöntjük, hogy megpuhuljanak és megdagadjanak.
A megáztatott gubát mély tálba rétegezzük, minden réteget megszórunk darált mákkal, végül mézzel meglocsoljuk vagy porcukorral meghintjük.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍