A klasszikus karácsonyi kalács igazi ünnepi sütemény: omlós, vajas tészta, benne rumos mazsola, mandula, narancs- és citromhéj keveréke. Illata belengi az egész házat, és akár hetekkel az ünnep előtt is elkészíthetjük, mert jól zártan tárolva csak finomabb lesz.
Hozzávalók (2 kalácshoz):
• 1 kg finomliszt
• 80 g friss élesztő (vagy 2 zacskó szárított élesztő)
• 100 g cukor
• 1 csipet só
• 2 tojás
• kb. 4 dl tej
• 500 g vaj (a tésztába)
• ½ kávéskanál fahéj
• ½ kávéskanál őrölt kardamom (elhagyható)
• 300 g mazsola
• 1 dl rum
• 200 g apróra vágott mandula
• 100 g cukrozott citromhéj
• 100 g cukrozott narancshéj
• 100 g vaj (a tetejére)
• 100 g porcukor (a szóráshoz)
Karácsonyi kalács elkészítése:
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a tojásokat, a fűszereket és a felfuttatott élesztőt, majd fokozatosan belegyúrjuk az olvasztott vajat. Lágy, rugalmas kelt tésztát készítünk, amelyet letakarva kb. 1 órát pihentetünk.
Közben a mazsolát a rummal meglocsoljuk, és hagyjuk ázni.
A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, majd kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a lecsepegtetett mazsolát, a mandulát, a narancs- és citromhéjat. Feltekerjük, majd gyorsan átgyúrjuk, hogy a gyümölcsök ne engedjenek levet.
A tésztát két részre osztjuk, cipókat formálunk belőle, és letakarva 20 percig pihentetjük. Ezután a cipókat karácsonyi kalács formájúra alakítjuk: közepüket nyújtófával hosszában benyomjuk, az egyik felét kissé laposra nyújtjuk, majd a másikra ráhajtjuk, és enyhén lenyomjuk.
A formázott kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarva 3–4 órán át kelesztjük.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben kb. 75 perc alatt aranybarnára sütjük.
A forró kalácsot azonnal megkenjük folyékony vajjal, és vastagon meghintjük porcukorral.
Légmentesen alufóliába csomagolva 2–4 hétig is eltartható, ez idő alatt az ízek szépen összeérnek.
Tálalás előtt újra megszórjuk egy kis porcukorral, hogy ünnepien mutasson.
Fotó: Summerstock
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍