A karácsonyi gyümölcsös stollen német eredetű, ünnepi kalácsféle, gazdagon fűszerezett, aszalt gyümölcsökkel és mandulával. Illatos, tartalmas sütemény, amely napokig friss marad.
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 10 dkg porcukor
• 10 dkg durvára darált mandula
• csipet só
• 4 dkg élesztő
• 1 db citrom reszelt héja
• 1 db narancs reszelt héja
• ½ kávéskanál fahéj
• csipet őrölt szegfűszeg
• csipet szerecsendió
• kevés vanília (őrlemény vagy aroma)
• 20 dkg vaj
• 2 dl langyos tej
• 1 db tojás
• 15 dkg mazsola
• 15 dkg apróra vágott kandírozott vagy aszalt gyümölcs
Karácsonyi gyümölcsös stollen készítése:
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra, és kivajazunk egy nagy tepsit.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a mandulát, a sót és az összes fűszert.
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk.
A vajat a száraz keverékhez adjuk, és morzsalékosra dolgozzuk. Ezután hozzáöntjük a maradék tejet, a tojást és a felfuttatott élesztőt.
Alaposan összegyúrjuk, amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. A dagasztás végén beledolgozzuk a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket.
Letakarva, meleg helyen pihentetjük 30 percig.
A megkelt tésztát cipó alakban kivajazott tepsibe tesszük, és további 45 percig kelesztjük.
160–170 °C-os sütőben, lassú tűzön kb. 70–80 percig sütjük, amíg a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki.
Tálalás előtt meghinthetjük porcukorral, és fóliába csomagolva akár több napig is frissen tartható.
Fotó: Coulerur
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍