A karácsonyi egészben sült pulyka az ünnepi vacsora tökéletes fogása. Illatos, omlós, szaftos húsával és különleges töltelékével igazi ünnepi élményt nyújt – látványra és ízre egyaránt.
Hozzávalók:
• 1 közepes pulyka és kedvenc zöldfűszereink
• kilónként 1,5 dkg só
• tej az áztatáshoz
• 20 dkg szalonna
• 25 dkg aszalt szilva
• 15–20 dkg zsiradék
Karácsonyi egészben sült pulyka elkészítése:
A pulykát megtisztítjuk, megmossuk, majd egy nagyobb edényben annyi tejbe tesszük, hogy ellepje, és egy napig hűvös helyen áztatjuk. Ettől a hús különösen porhanyós és ízletes lesz.
Másnap a pulykát lecsöpögtetjük, kívül-belül besózzuk, majd megtűzdeljük apró szalonnadarabokkal. Bedörzsöljük kedvenc zöldfűszerünkkel kívül-belül. A belsejébe beletöltjük az áztatott, lecsepegtetett aszalt szilvát, és sütőedénybe helyezzük.
Kevés vizet öntünk alá, forró zsiradékkal meglocsoljuk, lefedjük, és közepes lángon addig sütjük, amíg teljesen megpuhul.
Ha fóliában sütjük, a végén a fóliát szétbontjuk, és visszatoljuk a sütőbe, hogy a pulyka szép aranybarnára piruljon.
Tálaláskor a feldarabolt húst köré halmozzuk az aszalt szilvát. Kitűnő köret hozzá az enyhén cukros vízben főtt gesztenye, meggybefőtt vagy vajas burgonyapüré.
Fotó: catceeq
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍