A gesztenyével töltött pulyka igazi klasszikus karácsonyi fogás, amelyben a zamatos hús, a krémes gesztenye és a fűszeres töltelék tökéletes harmóniát alkot. Ünnepi, mégis házias – aki egyszer megkóstolja, biztosan visszatér hozzá minden télen.
Hozzávalók:
• 1 db 2,5–3 kg-os pulyka
• 15 dkg gesztenye
• 10 dkg darált sertéshús
• 2 db zsemle
• 1 egész tojás
• 3 tojássárgája
• 1,5 dl tejszín
• ½ l tej
• 1 fej vöröshagyma (opcionálisan a töltelékhez)
• 1–2 evőkanál olaj vagy 5 dkg vaj a sütéshez
• só, bors ízlés szerint
• 1 csipet reszelt szerecsendió
• 1 teáskanál majoránna
• néhány szelet vékony szalonna a pulyka tetejére
• kevés víz a sütéshez
Gesztenyével töltött pulyka elkészítése:
A gesztenyéket kereszt alakban bevágjuk, tepsire tesszük és előmelegített sütőben megsütjük, amíg a héja felreped. Ezután meghámozzuk, és vízben vagy enyhén sós húslében főzni kezdjük. Amikor már majdnem puha, hozzáöntjük a tejet, és még kb. fél óráig főzzük, amíg teljesen megpuhul.
Közben elkészítjük a tölteléket: a darált sertéshúst sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Hozzáadjuk a két vízben áztatott, jól kinyomkodott zsemlét, majd belekeverjük a tojást, a három tojássárgáját, a tejszínt és végül a megpuhult, áttört gesztenyét. Az egészet alaposan összedolgozzuk, hogy egynemű, lágy tölteléket kapjunk.
A megtisztított pulykát kívül-belül besózzuk, a hasüregét majoránnával megszórjuk. A gesztenyés tölteléket beletöltjük a pulyka hasába és – ha a bőre ép – a mellbőre alá is. A bőrét szalonnaszeletekkel beborítjuk, tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedve, közepes lángon kb. 2 órán át sütjük.
Sütés közben időnként a saját levével meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki. Amikor a pulyka megpuhult, a tetejét fedő nélkül, erős lángon pirosra sütjük.
Fotó: Hucklebarry
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍