A gesztenyés csúcs valójában egy gesztenyés, diós, sütés nélkül készült édesség, csavart adva neki egy kis meggyel és dióval.
Hozzávalók:
- 20 dkg darált háztartási keksz
- 5 dkg kakaó por
- 30 dkg porcukor
- 25 dkg darált dió
- 10 dkg rama
- tej, hogy gyúrható massza legyen
Töltelékhez:
- 20-30 dkg magozott meggy
- 20 dkg háztartási keksz
- 3-4 evőkanál porcukor
- 35 dkg gesztenyemassza
- 12 dkg vaj, vagy margarin
- kristálycukor
- és egy kézi citromfacsaró
Gesztenyés csúcs elkészítése:
A hozzávalókat – keksz, dió, porcukor, kakaó, vaj, kis tej – összegyúrjuk, hogy egynemű masszát kapjunk, majd 30-35 db gombócot formázunk belőle, amit aztán jó alaposan, kristálycukorban meghempergetünk.
A lágy gesztenyemasszát a keksszel, a vajjal, rummal és a porcukorral összegyúrjuk.
A tészta masszájából azonos méretű gombócokat formálunk, amit alaposan meghempergetünk kristálycukorban, hogy a facsaróba nyomkodáskor ne tapadjon a forma falára a tésztánk.
Ezután egy citromfacsarót előveszünk, lemossuk, áttisztítjuk, és az alsó üregbe belenyomkodunk egy kakaós gombócot úgy, hogy kibéleljük vele a facsaró belsejét, szépen körben. Most szintén egy nagy üreg lesz a kakaós tésztán belül.
Egy kis gesztenyés masszát nyomunk az aljába, arra ráültetünk egy-két lecsurgatott magozott meggye, amit előtte akár pici rumba, vagy aromába áztatunk, majd annyi gesztenyés masszát rakunk a tetejére, hogy az üreg tele legyen vele.
Ezután a formát – mint a pogácsaszaggatót – az asztal lapjához ütjük, és a tészta az asztalra csusszan.
Így járunk el az összes masszával, míg el nem fogyna.
Érdemes a két féle masszából azonos mennyiségű gombócot készíteni, és először kipróbálni, hogy mekkora mennyiségre van szükség a művelet elvégzésére.
Ha félünk, hogy a kristálycukor nem lesz elég a tapadás megállítására, akkor egy-egy Folpack darabbal biztonsággal megoldhatjuk ezt a problémát.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍