Gesztenyés csúcs

A gesztenyés csúcs valójában egy gesztenyés, diós, sütés nélkül készült édesség, csavart adva neki egy kis meggyel és dióval.

Hozzávalók:

  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 5 dkg kakaó por
  • 30 dkg porcukor
  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg rama
  • tej, hogy gyúrható massza legyen

Töltelékhez:

  • 20-30 dkg magozott meggy
  • 20 dkg háztartási keksz
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 35 dkg gesztenyemassza
  • 12 dkg vaj, vagy margarin
  • kristálycukor
  • és egy kézi citromfacsaró

Gesztenyés csúcs elkészítése:

A hozzávalókat – keksz, dió, porcukor, kakaó, vaj, kis tej – összegyúrjuk, hogy egynemű masszát kapjunk, majd 30-35 db gombócot formázunk belőle, amit aztán jó alaposan, kristálycukorban meghempergetünk.

A lágy gesztenyemasszát a keksszel, a vajjal, rummal és a porcukorral összegyúrjuk.

A tészta masszájából azonos méretű gombócokat formálunk, amit alaposan meghempergetünk kristálycukorban, hogy a facsaróba nyomkodáskor ne tapadjon a forma falára a tésztánk.

Ezután egy citromfacsarót előveszünk, lemossuk, áttisztítjuk, és az alsó üregbe belenyomkodunk egy kakaós gombócot úgy, hogy kibéleljük vele a facsaró belsejét, szépen körben. Most szintén egy nagy üreg lesz a kakaós tésztán belül.
Egy kis gesztenyés masszát nyomunk az aljába, arra ráültetünk egy-két lecsurgatott magozott meggye, amit előtte akár pici rumba, vagy aromába áztatunk, majd annyi gesztenyés masszát rakunk a tetejére, hogy az üreg tele legyen vele.

Ezután a formát – mint a pogácsaszaggatót – az asztal lapjához ütjük, és a tészta az asztalra csusszan.

Így járunk el az összes masszával, míg el nem fogyna.

Érdemes a két féle masszából azonos mennyiségű gombócot készíteni, és először kipróbálni, hogy mekkora mennyiségre van szükség a művelet elvégzésére.

Ha félünk, hogy a kristálycukor nem lesz elég a tapadás megállítására, akkor egy-egy Folpack darabbal biztonsággal megoldhatjuk ezt a problémát.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍