A gesztenyebomba az ünnepi asztal egyik legkedveltebb édessége – elegáns, látványos, és minden falatja igazi karácsonyi hangulatot idéz. A lágy, rumos-mazsolás krém és a gesztenyemassza tökéletes harmóniában olvad össze, tetején csillogó csokoládéval koronázva.
Hozzávalók:
• 60 dkg gesztenyemassza
• 4 tojássárgája
• 20 dkg porcukor
• 3 dl tej
• 2 csomag zselatinpor
• 15–20 dkg rumba (vagy rumaromába) áztatott mazsola
• 5–10 dkg cukrozott gyümölcs (narancshéj, kandírozott darabok)
• kevés reszelt citromhéj
• 2 dl habtejszín
• 1 vékony piskótalap a tetejére
• csokoládémáz a bevonathoz
Gesztenyebomba elkészítése:
Egy mély, gömbölyű tálat vagy habüstöt kibélelünk fóliával (folpackkal vagy alufóliával). A gesztenyemasszát ujjnyi vastagon belenyomkodjuk úgy, hogy teljesen befedje az edény belsejét.
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet, és folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a langyos vízben feloldott, felforralt zselatint, majd beleforgatjuk a rumba áztatott mazsolát, az apróra vágott cukrozott gyümölcsöket és a reszelt citromhéjat.
A felvert tejszínt lazán belekeverjük a már langyos krémbe, és az egészet a gesztenyével kibélelt formába öntjük. A tetejét vékony piskótalappal zárjuk le, majd hűtőbe tesszük legalább 4–5 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át pihen.
Tálalás előtt kiborítjuk a formából, eltávolítjuk a fóliát, és a tetejét olvasztott csokoládémázzal vonjuk be. Készíthetjük kisebb, és akár egyben, nagy formával.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍