Foszlós tejes kalács ünnep reggelére

A frissen sült, illatos tejes kalács minden ünnepi reggel fénypontja. Foszlós, vajasan lágy belseje és aranybarna héja igazi családi kedvenc – nemcsak húsvétra vagy karácsonyra, hanem bármikor, amikor meghitt hangulatra vágyunk.

Hozzávalók:

• 1 kg liszt
• 7,5 dl tej
• 5 dkg élesztő
• 2 marék kristálycukor
• 1 teáskanál só
• 10 dkg zsír
• 15 dkg vaj (vagy margarin)
• 1 tojás

Foszlós tejes kalács elkészítése:

Langyos alapanyagokkal dolgozunk, ezért sütés előtt legalább fél órával kivesszük a hozzávalókat a konyhapultra, hogy átvegyék a szoba hőmérsékletét.

Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral. A maradék meleg tejhez hozzáadjuk a cukrot, a sót, a lisztet és a tojást, majd elkezdjük dagasztani. Az olvasztott vajat és a zsírt fokozatosan dolgozzuk bele a tésztába, amíg sima, rugalmas, hólyagos állagú lesz.

Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd enyhén lisztezett deszkára borítjuk és finoman átgyúrjuk.

A megkelt tésztát ízlés szerint formázhatjuk – készíthetünk belőle egy nagy cipót, vagy három egyenlő részre osztva fonott kalácsot. A fonásnál úgy dolgozunk, mintha hajat fonnánk: kívülről befelé haladva, szorosan, de nem túl erősen.

A formázott kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk, és még 20–30 percig pihentetjük.
Felvert tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Bejgli formára is hajtogathatjuk, sodorhatjuk, túróval, mákkal, vagy dióval tölthetjük.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍