Estike – a falatnyi édesség

Az estike egy régi édes aprósütemény, melynek több variációja ismert. Tölthetjük lekvárral, csokoládé-, vagy diós krémmel, de akár töltés nélkül is – pusztán habbal is – készíthetjük. Ízesítése is tőlünk függ.

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj, vagy margarin
  • 35 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1-2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom, esetleg narancs reszelt héja
  • 2 db tojás sárgája

Tetejére:

  • 2 tojás fehérje
  • 10 dkg cukor
  • 1-2 evőkanál citromlé

Töltelékhez:

  • kedvenc lekvárunk, vagy amit szeretnénk

Estike elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk a vajat, majd a cukorral, vaníliás cukorral és a citromhéjjal is összekeverjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a tojások sárgáját a lisztes keverékhez gyúrjuk, és ezután összedolgozzuk. Ha nehezen áll össze, akkor adjunk hozzá még egy tojássárgát.

Ezután lefedve hűtőbe rakjuk pihenni, akár 1-2 órára.

Ha lehűlt, lisztezett deszkán jó vékonyra nyújtjuk, ne legyen vastagabb, mint 2-3 mm. Apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd lapos, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

Elkészítjük a habot is.
A cukrot a tojások fehérjével jó kemény habbá verjük, menet közben hozzákavarjuk a citrom levét is.
Ezután minden tésztakorongra habot nyomunk csillagcsőből, majd 160 fokra előmelegített sütőben max. negyedóra alatt készre sütjük.

Ha kihűltek a tésztakorongok, akkor kettőt belőle lekvárral, csokival, vagy egyéb krémmel összeragasztunk.

Töltés nélkül, csak a habbal sütve is nagyon finom.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍