A dobos rolád a dobos torta kisöccse. Lényegében ugyanazokból az alapanyagokból készül, íze tökéletesen azonos, és nagyon mutatós.
Hozzávalók:
- 18 db tojás
- 18 evőkanál kristálycukor
- 18 evőkanál liszt
Párizsi krém:
- 4 dl tejszín
- 5 tortabevonó, vagy étcsokoládé (500 g)
- 2 teáskanál rum, vagy rumaroma
- 2 teáskanál fekete kávé
Karamellhez:
- 30 dkg porcukor
Dobos rolád elkészítése:
Először elkészítjük a párizsi krémet – vagy akár előre.
A tejszínt felmelegítjük, hozzákeverjük az apróra darabolt csokoládét, átkavarjuk simára, hozzáadjuk az ízesítőket, azzal is keverjük, hagyjuk kihűlni, majd kb. 2 órára a hűtőbe rakjuk.
Az idő letelte után kézi, vagy elektromos habverővel -először alacsony fokozaton kihabosítjuk.
A tojásból, cukorból, lisztből piskótát készítünk, és három nagy gáztepsiben, sütőpapírral bélelve megsütjük – 180 fokra előmelegített sütőben kb. negyedóra alatt. A sütőpapírt lehúzzuk róla, majd új sütőpapírra rátéve feltekerjük a két lapot, és töltésig, kihűlésig úgy is hagyjuk. A harmadik lapot nagyon lazán tekerjük fel.
Ha kihűltek, megkenjük a két lapot kitekerve a párizsi krémmel.
A harmadik lapot kétfelé vágjuk, nézzük meg, hogyha lefedjük a két roládot ezekkel, nem lesz-e túl hosszú. Ha nagyobb, akkor vágjuk méretre, majd a porcukrot hevítsük fel állandóan kevergetve, és még viszonylag világosan a két lapra egyenletesen kenjük rá.
Még melegen a két kész roládra rakjuk, hogy óvatosan rásimíthassuk. Ekkor – még szilárdulás előtt – vágjuk be késsel a tetejét egyenletesen, amekkora szeleteket szeretnénk.
Hideg, de nem párás helyre rakjuk, később vizes késsel szeleteljük.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍