Illatos, puha, édes kelt tészta, ami a tejtől, vajtól lesz igazán különleges. Tölteléke tökéletes egységet alkot foszlós tésztájával.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj vagy margarin
- 2 tojás
- kb. 3,5 dl tej
- csipet só
A töltelékhez:
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 4 evőkanál porcukor
- 15 dkg darált dió
Sütés közben:
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Diós csiga elkészítése:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben, kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a sót, az egy evőkanál zsiradékot, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Géppel vagy kézzel sima, rugalmas tésztát dagasztunk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a vajat vagy margarint a porcukorral és a darált dióval habosra keverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, fél centi vastagra kinyújtjuk, és a diós krémet egyenletesen rákenjük. Bejglihez hasonlóan feltekerjük, majd kétujjnyi szeletekre vágjuk.
A csigákat zsírral kikent tepsibe sorakoztatjuk, de ne túl szorosan, és még 10–15 percig pihentetjük. Először langyos sütőben kezdjük sütni, majd közepes hőfokon folytatjuk. Amikor a tészta pirulni kezd, a vaníliás cukorral elkevert langyos tejjel meglocsoljuk, és aranybarnára sütjük.