Diós csiga, darázsfészekként is ismerős lehet

A diós csiga lényegében egy egyszerű kalácstészta nyers, cukros darált dióval töltve, bejgli módjára feltekerve, méretre vágva, lapjára ültetve.
A jó diós csigát valódi élmény letekerve végig falatozni.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 10 dkg vaj, vagy margarin (esetleg néhány kanál olaj)
  • 1 csipet só

Töltéshez:

  • 25 dkg dió
  • 10-15 dkg cukor
  • 10 dkg vaj

Diós csiga elkészítése:

Az élesztőt egy kis langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk, parányi lisztet is hozzákeverhetünk, majd lerakjuk futni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk, a felfuttatott élesztőt, a többi tejet is hozzáadjuk apránként, bedagasztjuk. Ha már nagyjából jó, beledagasztjuk még a lágy vajat is. Szép, selymes tésztát kapunk. Letakarjuk, majd lerakjuk kelni, míg a duplája lesz.

A diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral.
A tésztát jó tepsi méretű lappá nyújtjuk, megkenjük lágy vajjal, majd megszórjuk a cukros dióval – ezután pedig mint a bejglit, feltekerjük.
Nagyjából 4 centis szeleteket vágunk belőle, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket néhány ujjnyi távolságra.
Ha azt szeretnéd, hogy az oldala világos maradjon, akkor szorosabban kell lerakni.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. félóra alatt szép pirosra sütjük.
Tetejét akár lekenhetjük egy kis cukorral villával fellazított tojás fehérjével is. De enélkül is finom.