A Sacher-torta egy klasszikus bécsi desszert, amelyben a puha csokoládés piskóta és a baracklekvár selymes íze találkozik elragadóan.
Hozzávalók
- 13 dkg rétesliszt
- 13 dkg vaj
- 13 dkg főzőcsokoládé
- 11 dkg porcukor
- 11 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 tojás
- baracklekvár
A mázhoz:
- 20 dkg cukor
- 15 dkg főzőcsokoládé
- 2 dl tejszín
- 1 kiskanál porcukor
Sacher-torta elkészítése:
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját. A csokoládét gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, és a vajas keverékhez adjuk. A tojásfehérjéket kristálycukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához forgatjuk. Végül beleszitáljuk a lisztet, és az egészet sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon 12–15 percig sütjük úgy, hogy a sütőajtót kissé nyitva hagyjuk – például gyufaszál segítségével –, így a tészta szépen megemelkedik. Ezután az ajtót becsukjuk, és további egy órán át sütjük. Akkor jó, ha a teteje enyhe nyomásra rugalmasan visszaugrik. A megsült tortát rácsra borítjuk, kb. 20 percig pihentetjük, majd teljesen kihűtjük. Ezután kettévágjuk, és langyos baracklekvárral töltjük, illetve a tetejét is vékonyan megkenjük vele.
A mázhoz a cukorból és kevés vízből sűrű szirupot főzünk, majd félig lehűtjük. A megpuhított csokoládét a tejszínnel simára keverjük, és a sziruphoz adjuk. Akkor jó, ha a kanalat belemártva vastag, fényes réteg vonja be. Fontos, hogy ne legyen túl forró, különben matt marad. A tortát ezzel a mázzal egyenletesen bevonjuk, majd teljesen kihűtjük.
A kész Sacher-tortát széles pengéjű késsel áthelyezzük egy tálra, és friss, édes tejszínhabbal kínáljuk.
Fotó: Pixabay/Pexels