Csodálatos Sacher-torta

A Sacher-torta egy klasszikus bécsi desszert, amelyben a puha csokoládés piskóta és a baracklekvár selymes íze találkozik elragadóan.

Hozzávalók

  • 13 dkg rétesliszt
  • 13 dkg vaj
  • 13 dkg főzőcsokoládé
  • 11 dkg porcukor
  • 11 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 tojás
  • baracklekvár

A mázhoz:

  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg főzőcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 1 kiskanál porcukor

Sacher-torta elkészítése:

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját. A csokoládét gőz fölött vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, és a vajas keverékhez adjuk. A tojásfehérjéket kristálycukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához forgatjuk. Végül beleszitáljuk a lisztet, és az egészet sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.

Előmelegített sütőben közepes hőfokon 12–15 percig sütjük úgy, hogy a sütőajtót kissé nyitva hagyjuk – például gyufaszál segítségével –, így a tészta szépen megemelkedik. Ezután az ajtót becsukjuk, és további egy órán át sütjük. Akkor jó, ha a teteje enyhe nyomásra rugalmasan visszaugrik. A megsült tortát rácsra borítjuk, kb. 20 percig pihentetjük, majd teljesen kihűtjük. Ezután kettévágjuk, és langyos baracklekvárral töltjük, illetve a tetejét is vékonyan megkenjük vele.

A mázhoz a cukorból és kevés vízből sűrű szirupot főzünk, majd félig lehűtjük. A megpuhított csokoládét a tejszínnel simára keverjük, és a sziruphoz adjuk. Akkor jó, ha a kanalat belemártva vastag, fényes réteg vonja be. Fontos, hogy ne legyen túl forró, különben matt marad. A tortát ezzel a mázzal egyenletesen bevonjuk, majd teljesen kihűtjük.

A kész Sacher-tortát széles pengéjű késsel áthelyezzük egy tálra, és friss, édes tejszínhabbal kínáljuk.

Fotó: Pixabay/Pexels