Klasszikus omlós almás házi sütemény, melyben a fűszeres alma és a ropogós tészta ízei találkoznak. Nem is akármilyen végeredménnyel.
Hozzávalók
- 3 púpozott, 2 decis pohár liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 2 tojássárgája
- 6 evőkanál szóda- vagy szénsavas víz
- 1,5 kg alma
- 5 evőkanál cukor
- 6 evőkanál búzacsíra vagy darált keksz
- 1 evőkanál tej
- 1 tojásfehérje
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- vaníliás porcukor a tetejére (elhagyható)
Omlós almás elkészítése
A lisztet a vajjal vagy margarinnal, a tojássárgájákkal és a szóda- vagy szénsavas vízzel gyorsan összegyúrjuk. Letakarva, egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük pihenni.
Másnap az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és a levét alaposan kinyomkodjuk. A megpihent tésztát két részre osztjuk. Az első adagot vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy tepsit. Megszórjuk a búzacsírával vagy a kekszmorzsával, majd egyenletesen rárétegezzük a reszelt almát. Meghintjük cukorral és fahéjjal, végül a másik kinyújtott tésztalappal befedjük.
A tojásfehérjét a tejjel elkeverjük, ezzel kenjük le a sütemény tetejét. Villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson sütés közben. Előmelegített sütőben először erős lángon néhány percig, majd mérsékelt hőfokon – kb. 2 óra alatt – aranybarnára sütjük. Már langyosan szeletelhető, és aki édesebben szereti, megszórhatja vaníliás porcukorral.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍