Csodafinom omlós almás

Klasszikus omlós almás házi sütemény, melyben a fűszeres alma és a ropogós tészta ízei találkoznak. Nem is akármilyen végeredménnyel.

Hozzávalók

  • 3 púpozott, 2 decis pohár liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 6 evőkanál szóda- vagy szénsavas víz
  • 1,5 kg alma
  • 5 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál búzacsíra vagy darált keksz
  • 1 evőkanál tej
  • 1 tojásfehérje
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • vaníliás porcukor a tetejére (elhagyható)

Omlós almás elkészítése

A lisztet a vajjal vagy margarinnal, a tojássárgájákkal és a szóda- vagy szénsavas vízzel gyorsan összegyúrjuk. Letakarva, egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

Másnap az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és a levét alaposan kinyomkodjuk. A megpihent tésztát két részre osztjuk. Az első adagot vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy tepsit. Megszórjuk a búzacsírával vagy a kekszmorzsával, majd egyenletesen rárétegezzük a reszelt almát. Meghintjük cukorral és fahéjjal, végül a másik kinyújtott tésztalappal befedjük.

A tojásfehérjét a tejjel elkeverjük, ezzel kenjük le a sütemény tetejét. Villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson sütés közben. Előmelegített sütőben először erős lángon néhány percig, majd mérsékelt hőfokon – kb. 2 óra alatt – aranybarnára sütjük. Már langyosan szeletelhető, és aki édesebben szereti, megszórhatja vaníliás porcukorral.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍