A csirkés palócleves igazi magyaros fogás, sűrű, tartalmas és zamatos, amely egyaránt laktató és finom – főleg, ha jó sok hús kerül bele.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkefarhát
- 60 dkg zöldbab
- 1,5 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl tejföl
- 1,5 evőkanál finomliszt
- só
- 1,5 kiskanál fűszerpaprika
- 45 dkg burgonya (vagy egy tojásból készült csipetke)
Csirkés palócleves elkészítése:
A húson lévő zsírt leszedjük, apró kockákra vágva kiolvasztjuk, majd egy evőkanálnyit félreteszünk belőle. A maradékban a finomra aprított hagymát üvegesre pároljuk, meghintjük fűszerpaprikával, és hozzáforgatjuk a csirkefarhát darabokat. A fokhagymát is beledobjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt félig megpuhítjuk a húst, majd hozzátesszük a feldarabolt zöldbabot. Megsózzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy összesen kb. 2 liter legyen, majd együtt teljesen puhára főzzük.
A félretett zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük be a levest, és a tejföl kétharmadát is belekeverjük. Tálaláskor a maradék tejfölt a tetejére locsoljuk, így kínáljuk az asztalnál.
Ha még tartalmasabban szeretnénk adni, főzhetünk bele burgonyát vagy csipetkét is – ilyenkor a zöldbab mennyiségét csökkenthetjük kb. 45 dkg-ra.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍