A citromos sertéskaraj a boros-vajas hagyma köretel igazi ünnepi élményt ad. A hús omlós, a hagyma édeskésen pikáns – tökéletes kombináció akár karácsonyi, akár hétvégi asztalra.
Hozzávalók:
• 1 kg kicsontozott sertéskaraj
• 1 citrom
• néhány szem bors
• néhány szem borókabogyó
• 2–3 db szegfűszeg
• csipetnyi őrölt gyömbér
• só ízlés szerint
• 1 babérlevél
• 1 kiskanál híg ecet
• kevés olaj a sütéshez
• 2 dl páclé
• 1 dl száraz fehérbor
• 1 pohár tejföl
Részeges hagymához:
• 10–12 közepes vöröshagyma
• 10–12 szelet bacon szalonna
• 5 dkg vaj
• 1 dl száraz fehérbor
Citromos sertéskaraj elkészítése:
A húst megtisztítjuk, majd a páchoz egy fazékban felforralunk 1 liternyi vizet a felszeletelt citrommal, a fűszerekkel, a sóval, az ecettel és a babérlevéllel. A páclét teljesen lehűtjük, majd belehelyezzük a karajt, és lefedve, hűtőben 2–3 napig érleljük.
Pácolás után a húst kivesszük, papírtörlővel leitatjuk, megtűzdeljük a citrom sárga héjával, szegfűszeggel és kevés aprított fokhagymával. Kevés olajon minden oldalát megpirítjuk, majd aláöntünk 2 decit a pácléből, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk.
Amikor a hús megpuhult, hozzáöntünk 1 dl fehérbort, és még pár percig forraljuk. A karajt kivesszük, a levét kissé beforraljuk, majd belekeverjük a tejfölt, és ezzel a mártással tálaljuk.
Részeges hagyma elkészítése:
A megtisztított hagymákat a tetejükön keresztben bevágjuk, és minden vágatba egy-egy bacon szeletet csúsztatunk. Fogpiszkálóval rögzítjük, majd egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a hagymákat, és aláöntjük a bort. Lefedve puhára pároljuk, majd tűzálló tálra helyezzük, és sütőben addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra pirul.
A citromos sertéskarajt petrezselymes rizzsel, mellé a részeges hagymával tálaljuk – mennyei, különleges ízek harmóniája lesz a végeredmény.
Fotó: alepiccoli
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍