A citromos kalács igazi ünnepi különlegesség, amely finom, foszlós tésztájával és friss, citrusos ízével teszi emlékezetessé a családi asztalt. Különösen karácsonykor vagy húsvétkor kedvelt, de bármilyen jeles alkalomra elkészíthetjük.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- késhegynyi só
- 1 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 2 evőkanál tejföl
- 1 élesztő
Citromos kalács elkészítése:
A lisztet a sóval, cukorral és a reszelt citromhéjjal elkeverjük. A tejet és a tejfölt langyosra melegítjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a tojást. A folyékony és a szilárd alapanyagokat összedolgozzuk – addig gyúrjuk, amíg sima, hólyagos tésztát nem kapunk. (Régi mondás szerint „amíg a mennyezet nem könnyezik”)
A tésztát egyszer kelesztjük, majd átgyúrjuk, újra kelesztjük, végül formázzuk: kiszaggathatjuk, és négy szálból meg is fonhatjuk, de egyszerűen tepsibe vagy sütőtálba is fektethetjük. A tetejét cukros tojássárgájával lekenjük, és meleg helyen kelesztjük tovább.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.