Alföldi májgaluskaleves

Az alföldi májgaluskaleves igazi magyar klasszikus, tartalmas és ízes fogás, amelyben a házi csontleves, a zöldségek és a lágy májgaluska harmonikus egységet alkot. Hétköznapra és ünnepi asztalra egyaránt tökéletes választás.

Hozzávalók:

• 50 dkg sertéscsont
• 1 db húsleveskocka
• 1 kis fej vöröshagyma
• 30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller)
• 1 db paradicsom (opcionális)
• 1 db paprika (opcionális)
• kevés zsír vagy olaj
• 1 teáskanál fűszerpaprika
• só ízlés szerint

A májgaluskához:
• 20 dkg csirkemáj (vagy más máj)
• 1 db zsemle, tejbe áztatva és kinyomkodva
• 1 db tojás
• 1 evőkanál zsemlemorzsa
• 1 teáskanál apróra vágott vöröshagyma
• só, őrölt bors ízlés szerint
• csipet majoránna
• 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld

Alföldi májgaluskaleves elkészítése:

Az alföldi májgaluskaleves elkészítéséhez a sertéscsontot kb. 2,5 liter vízben, egy húsleveskockával együtt feltesszük főni. Közben a finomra vágott vöröshagymából egy teáskanálnyit félreteszünk a májgaluskához, a többit kevés zsiradékon aranysárgára pirítjuk.

Hozzáadjuk a felkockázott vegyes zöldségeket, rövid ideig együtt pirítjuk, majd meghintjük pirospaprikával, és felengedjük a csontlével.

Ha van, tehetünk bele felaprított paradicsomot és paprikát is. Kis lángon főzzük, amíg a zöldségek félpuhák lesznek.

Közben elkészítjük a májgaluskát: a májat ledaráljuk, hozzáadjuk a beáztatott, jól kinyomkodott zsemlét, a tojást, a zsemlemorzsát, a félretett apróra vágott hagymát, sót, borsot, majoránnát és a petrezselyemzöldet. Az egészet jól összekeverjük, amíg homogén masszát kapunk.

Vizes kanállal kis galuskákat szaggatunk a gyöngyözve fővő levesbe, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a tetejére és megpuhulnak.

Az alföldi májgaluskaleves frissen tálalva a legfinomabb, de a galuskák mélyhűtve is remekül eltarthatók — így bármikor pillanatok alatt készíthetünk belőlük friss levest.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍