Rozmaringos báránypecsenye – a tavasz ünnepi illata

A rozmaringos báránypecsenye a húsvéti és tavaszi ünnepi asztalok igazi ékessége. A baconbe göngyölt, omlós bárányhús egyszerűen ellenállhatatlan.

Hozzávalók:

• 1,5–2 kg báránycomb
• 1 nagy csokor friss rozmaring
• 20 dkg hajszálvékony bacon
• 5 dl száraz fehérbor
• 5 dl víz
• 1 evőkanál tárkonyecet
• só, őrölt bors ízlés szerint
• kevés zsiradék a tepsi kikenéséhez
• 8 fűszer só (vagy házi fűszerkeverék ízlés szerint)

Rozmaringos báránypecsenye elkészítése:

Elkészítéséhez a báránycombot lehártyázzuk, a csontjáról lefejtjük, majd enyhén tárkonyecetes vízben megmossuk és lecsepegtetjük. Ezután sózzuk, borsozzuk, és egy nagy csokor finomra vágott friss rozmaringgal alaposan bedörzsöljük.

A fűszerezett húst sűrűn, gondosan beborítjuk hajszálvékony baconcsíkokkal, hogy sütés közben ne száradjon ki, és ízletes, ropogós kérget kapjon. A tepsit enyhén kizsírozzuk, belefektetjük a húsdarabot, aláöntjük a fehérbort és a vizet, majd meghintjük fűszersóval.

Alufóliával lefedve előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük, majd a hőt mérsékelve, közepes lángon további 2,5–3 órán át pároljuk, amíg a hús omlósra puhul. Sütés közben többször meglocsoljuk a saját levével, hogy szaftos maradjon.

A rozmaringos báránypecsenye a sütőből kivéve illatos, omlós és szaftos – friss zöldsalátával, vajas burgonyával vagy sült zöldségekkel kínálva igazi ünnepi fogás, amely méltó bármely díszasztalra.

Fotó: Reinhard Thrainer

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍