Legegyszerűbb foszlós tejes kalács

A legegyszerűbb foszlós tejes kalács elkészítési módja nem túl bonyolult, másfél óra munkával elkészíthető, amiből egy óra pihenő.

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 6 dkg vaj, vagy margarin
  • vagy 8 dkg zsír5,5 dl minimum 2,8 %-os tej
  • 2 dkg élesztő
  • lapos mokkáskanál só

Legegyszerűbb foszlós tejes kalács elkészítése:

Az élesztőt egy kis tejjel és két kanálnyi liszttel elkavarjuk, majd langyos helyen futtatjuk.
A maradék tejet langyosítjuk, hozzáadjuk a sót, és a cukrot is, majd felkavarjuk.

Ezután a lisztbe beledolgozzuk a kovászt, és a tejjel alaposan kidolgozzuk.
Amikor már szép sima, és a kezünkről, valamint a dagasztó tálról is leválik, akkor hozzáadjuk a lágy, vagy olvasztott vajat is, és addig dagasztjuk, amíg a tészta felülete egyenletesen selymesen fényes lesz.
Ekkor a tésztát, és a tészta alját is behintjük liszttel, majd letakarva kelesztjük, most nem duplájára, hanem kb. háromszorosára.

Ha már jó, akkor lisztezett deszkán két, vagy három csíkot vágunk belőle, melyeket egyenként kisodrunk, vajjal, vagy olajjal a csíkokat átkenjük, aztán kedvünk szerint befonjuk.

Most ismét kelesztés jön, már az alacsony tepsiben, amiben sütni fogjuk.
Sütés előtt tojás sárgájával lekenjük. Hogy igazán „kalácsos” színe legyen, a tojáshoz egy parányi cukrot is keverhetünk.

180 fokos sütőben, kb. háromnegyed óra alatt szép pirosas-barnára sütjük.

Fotó: Pixabay/Summerstock